JUST KEEP IT !
JUST KEEP IT !
Conferenties en workshops

Nodig de #ZeroFoodWaste aanpak uit in uw bedrijf / universiteit / school / organisatie
voor een conferentie of een workshop

Onze workshops en conferenties zijn geschikt voor alle doelgroepen: bedrijven, scholen, verenigingen... Lees hun getuigenissen hieronder.

👉 Perfect voor een themadag, voor een bewustwordingsconferentie of voor een lunchdebat rond de thema's milieu, voedsel, zero waste of burgerschap.

Info et reservaties

Ateliers cuisine Zéro gaspi
Workshops Zéro gaspi
Conférences Zéro gaspi
Programme de volontariat (CSR) Zéro gaspi

Prijs: op aanvraag
Jong publiek: ook voor jongeren vanaf 12 jaar

Info et reservaties

De workshops en conferenties bestaan uit 3 delen, geïllustreerd aan de hand van een aantal concrete voorbeelden, korte video’s en anekdoten.

1) De methode: de JUST KEEP IT attitude maakt deel uit van een globale levensstijl. In dit eerste deel van de conferentie ontdek je de sleutelelementen waardoor deze aanpak is ontstaan.

2) De reden: in welke mate wordt jouw levenskwaliteit beïnvloed door voedselverspilling? Waarom is dit een essentiële parameter waarmee je rekening moet houden?

3) De manier: tips en tricks om makkelijk een JUST KEEP IT levensstijl aan te nemen. Algemene reflectie over onze relatie inzake voedsel, afval en ons consumptiegedrag.Conferenties en workshops over voedselverspilling

OVER DE SPREKERS

Gwenny en Yoneko behoren tot de  weinige specialisten op het gebied van voedselverspilling in België, 
		en ze hebben veel  praktische kennis op het niveau van huishoudens en consumenten, 
		wat bijzonder waardevol is! (Jasmien WILDEMEERSCH, PhD, mededirecteur van FoodWIN, 
		het ondersteuningsnetwerk voor organisaties die zich bezighouden met voedselverspilling)
Conférences JUST KEEP IT

ZE HEBBEN HET CONCEPT ONTDEKT

BEDRIJVEN

"Zeer goede gelegenheid om onze werknemers kennis te laten maken met de reflexen om voedselverspilling te voorkomen."

BAXTER BelgiëVerbond van Belgische Ondernemingen, tweetalige keynote en degustatie voor 40 werknemers, 09.10.2023 (FR-NL)

Remant Transport Architect, inspiratiesessie (talk) voor 60 werknemers in de sector logistiek en voedselexport, 14.10.2022 (NL)

PwC Luxembourg, workshop voor het jaarlijkse staffdag, juni 2022 (EN)

Euroclear, ca. 20 webinars, master classes en live cooking sessions, op afstand, nov. 2020 - juni 2021 (EN)
Georganiseerd als onderdeel van de eerste editie van het vrijwilligersprogramma op het hoofdkantoor van het bedrijf

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB-CSTC), 2 kookworkshops (op afstand), Maart 2021 (NL & FR)

Proximus, 2 kookworkshops (op afstand), Aug. 2020 (EN & FR)

Solvay (Solvay groep), "Solvay Citizen Day", 5 workshops, 20.09.2019 (FR & EN)

Baxter België, 2 workshops (FR & EN), 28.11.2019

BECI (Kamer van Koophandel en Verbond van Ondernemingen te Brussel), Lunch-conferentie, 04.09.2018

Luminus Brussel, Lunch-conferentie, 06.10.2018 (FR & NL)


OPENBARE INSTELLINGEN

"Als milieucoördinator van de Restauratie eenheid nodigde ik Yoneko Nurtantio uit voor een lunchconferentie bij het secretariaat-generaal van de Raad van de Europese Unie. Haar interventie, gehouden in het kader van de Europese Week van de afvalvermindering, werd zeer op prijs gesteld.
De vele praktische tips die ze deelde, gaven deelnemers de wens om actie te ondernemen, zowel individueel als collectief. Ze vertrokken met hun hoofden vol ideeën!
Een waar genoegen. Ik beveel haar ten zeerste aan!"

Nathalie DEVOS

"Het aanbod was al aantrekkelijk, maar de presentatie was nog spannender! Beide sessies, die plaatsvonden in het kader van de week van de mobiliteit en de duurzaamheid, werden zeer gewaardeerd door zowel Frans- als Nederlandstalige deelnemers."

Anne-Sophie VERHAEGEN

Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Team building conferentie en degustatie voor werknemers, 03.05.2024 (conferentie voor 18 werknemers en voorbereiding van een "Zero Food Waste Apero" voor 70 personeelsleden, NL). “De organisator was heel sympathiek en we hebben veel nuttige en praktische tips gekregen waar nog veel over nagepraat is."

Gewestelijke Overheidsdienst Brussel(SPRB-GOB), European Week for Waste Reduction, 21.11.2023 (tweetalige talk voor 45 agenten, FR en NL)

SPW Agriculture (Service Public de Wallonie), 5 kookworkshops "Zero Food Waste op kot", georganiseerd voor studenten op de Waalse campussen, maart-april 2023 (FR)
Op verzoek van de Waalse regering, in het kader van PLAN REGAL, het programma ter bestrijding van voedselverlies en -verspilling

FOD Mobiliteit en Vervoer, Mobiliteit en duurzame ontwikkeling Week, 20 et 22.09.2022 (2 workshops voor 50 medewerkers, FR et NL)

▪ Secretariaat-generaal van de Raad van de Europese Unie (SGC), Lunch-conferentie, 20.11.2018 (40 deelnemers)
"Als onderdeel van de Europese Week voor Afvalvermindering (EWAV) nodigt de Restauratie-eenheid van het secretariaat-generaal Yoneko Nurtantio uit.

FOD Binnenlandse Zaken (IBZ), Lunch & Learn "Zero waste voor beginners", 5 et 10.12.2019 (2 workshops voor 70 medewerkers, FR et NL)
"Zero Waste is een levensstijl die alsmaar meer in de kijker komt. En zeg nu zelf, wie wil er niet minder afval ? [...] Voor deze Lunch & Learn hebben we Zero Waste – expert Yoneko Nurtantio uitgenodigd die samen met jou bekijkt hoe je zelf al een beetje (meer) aan Zero Waste kan doen. [...] Omdat we ervan overtuigd zijn dat goede gewoonten ook op de werkvloer terechtkomen, is deze workshop een win-win voor de hele work-life balance!"

Ze is de auteur van het boek "Zéro gaspi!", en zal eenvoudige manieren presenteren om verpakkingen en voedselverspilling op de werkplek en thuis te verminderen."


Federatie Wallonië-Brussel, "Journée annuelle de la Direction Générale des Infrastructures", 22.02.2017 (2 workshops voor 50 medewerkers)

UNIVERSITEITEN & HOGE SCHOLEN

"De workshop "Zero-waste in mijn keuken", rijk aan informatie, tips en trucs, werd gewaardeerd door zowel studenten als personeelsleden van de Haute Ecole Léonard de Vinci. Het was een aangenaam en zeer vriendelijk moment van uitwisseling. Bedankt Nurtantio Projects!""

Sophie DELLISSE, Unitmanager Duurzame Ontwikkeling

UNamur, "Zero Food Waste op kot" kookworkshop voor studenten, 24.04.2023 (FR)
Op verzoek van de Waalse regering, in het kader van PLAN REGAL, het programma ter bestrijding van voedselverlies en -verspilling

UCLouvain, "Zero Food Waste op kot" kookworkshop voor studenten, 29.03.2023 (FR)
Op verzoek van de Waalse regering, in het kader van PLAN REGAL, het programma ter bestrijding van voedselverlies en -verspilling

ULiège (Université de Liège), "Zero Food Waste op kot" kookworkshop voor studenten, 20.03.2023 (FR)
Op verzoek van de Waalse regering, in het kader van PLAN REGAL, het programma ter bestrijding van voedselverlies en -verspilling

Hénallux Arlon, "Zero Food Waste op kot" kookworkshop voor studenten, 13.03.2023 (FR)
Op verzoek van de Waalse regering, in het kader van PLAN REGAL, het programma ter bestrijding van voedselverlies en -verspilling

UMONS (Université de Mons), "Zero Food Waste op kot" kookworkshop voor studenten, 06.03.2023 (FR)
Op verzoek van de Waalse regering, in het kader van PLAN REGAL, het programma ter bestrijding van voedselverlies en -verspilling

Haute École Léonard De Vinci, conferentie voor studenten en personeelsleden, 30.03.2023 (FR)

ULB engagée, workshop voor 20 kinderen van 6 tot 8 jaar in het kader van het Kinderuniversiteit solidariteitsproject, 10.12.2022 (FR)

EPHEC (École Pratique des Hautes Études Commerciales), videoconferentie "Entreprendre avec impact" in het kader van het terug-naar-school-dag onder het teken van duurzaamheid, 17.09.2021 (voor de eerstejaars studenten; FR)

HÉNALLUX (Haute École Namur-Liège-Luxembourg), "Journée Zéro déchet", 10.10.2019 (FR)

VUB Social Entrepreneurship Chair, Poster avond, 28.11.2017 (NL)

VUB Francqui Chair, Interventie, 09.03.2018 (NL)

SCHOLEN

▪ Ondersteuning en coaching van de Van Asbroeckschool (Jette) bij de transitie naar een "zero waste" school, 2020-2021:
4 workshops voor leerkrachten + 3 conferenties voor ouders (NL-FR)
Met de steun van de afdeling Duurzame Ontwikkeling-Milieu van de gemeente Jette

▪ Ronde van 4 conferenties in basisscholen (workshops voor ouders, kinderen en leerkracht), Okt.-Nov. 2019, in samenwerking met VZW Ma terre mon assiette: Athénée Royal de Rixensart, École communale de Rosières, École communale Les Colibris (La Hulpe) en École libre Saint-Nicolas (Sart-Dames-Avelines),

Institut Saint-André (Elsene), "Semaine de l’environnement", mei 2017 (3 conferenties voor 300 leerlingen van 15 tot 18 jaar oud)

Athénée Jean Absil (Etterbeek), "Journée Thématique 2018 – Alimentation, nutrition et gastronomie écoresponsables", 27.03.2018
(3 conferenties voor 500 leerlingen van 12 tot 16 jaar oud)


EVENTS

"Voor dat ik Yoneko en Gwenny leerde kennen, was ik niet bewust dat voedsel in zo grote hoeveelheden werd verspild."

(Béa ERCOLINI, voormalige hoofdredactrice van ELLE België)

Foodshift 2030 Oostende, Voorstelling JUST KEEP IT en lancering JUST KEEP IT app, Voedselforum Oostende, 100 personen, 24.10.2023 (EN)

Alimenterre Festival, "Een persoonlijke ontmoeting met de alternatieven", 14.09.2022 (FR)
Een internationaal evenement over duurzame en solidaire voeding: gedurende anderhalve maand worden meer dan duizend evenementen georganiseerd in 600 gemeenten en tien landen. Uitzending op La Première en via de webradio van het festival.

Fêtes Romanes, bewustmakingsstand en wedstrijd, 25.09.2022 (FR) Georganiseerd in Village Vert rond Wolubilis, met 10 JUST KEEP IT-boeken geschonken door de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe.

No impact Jette, Lezing, 29.04.2021 (FR)
No Impact Jette (NIJ) is een project dat door de gemeente Jette is opgestart met de bewoners om hun impact op het milieu zoveel mogelijk te verminderen, door in te spelen op 3 assen: afval, voedsel en energie.

Hack Belgium, jurylid voor de workshop "Fabulous Food Forever", 28-29-30.03.2019 (EN)
Deze hackathon brengt 1.500 mensen samen rond 12 grote uitdagingen die alle aspecten van onze samenleving betreffen.

Session Lead, Inspirational session, 14.09.2019 (FR)
"Session Lead is een christelijke zomeruniversiteit die een hoog niveau training aanbiedt over de grote uitdagingen van onze tijd. Het biedt een volledige intellectuele training door middel van getuigenissen van actoren die betrokken zijn bij de economische, politieke, civiele en vrijwilligerssector."

Green Iftar, Conferentie, 11.05.2019 (FR)
Hoe kan men afval vermijden tijdens het breken van de vasten (iftar)? Interventie in het kader van de iftar die wordt gevierd door de VZW Green Halal, een vereniging van consumentenactoren die de betekenis van het woord "halal" willen verdiepen.

Future Generations Summit, Giant speed-dating, 10.12.2018 (FR-NL)
500 mensen namen deel aan de allereerste Future Generations Summit georganiseerd door de Stichting voor Toekomstige Generaties.
Een gigantisch speed-dating gaf de gelegenheid om 30 veranderingsactoren uit heel België te ontmoeten, o.m. de vzw Nurtantio Projects
(met de JUST KEEP IT Challenge en het boek "Zéro gaspi!")


The Shift, Generation T on stage, 04.06.2018 (FR)

Artemis (vrouwelijke zakencirkel te Brussel), Afterwork "Ethical fashion forward", 30.04.2019 (FR-NL)
Koop minder, koop beter: een tweetalige afterwork om na te denken over het ethische aspect van mode,
en om verspilling te vermijden wanneer we gaan winkelen.

BEABEE (vrouwelijke zakencirkel te Brussel), 09.10.2018 (FR)
'Minder afval, meer geluk?' De JUST KEEP IT Challenge-initiatiefnemers en Brussel-minister Céline Fremault leggen uit hoe je beter kunt consumeren. Dit is de opportuniteit om kennis te maken met deze fantastische vrouwen, zeer betrokken bij de bescherming van het milieu en intelligente consumptie."

VERENIGINGEN

"Yoneko en Marie-Louise slagen erin een dialoog met alle deelnemers tot stand te brengen. Jong, oud, anderstalig, psychisch gestoord, sociaal zwak of juist met een sterke sociaal-culturele achtergrond, zij passen zich aan iedereen aan en weten iedereen op zijn gemak te stellen. Dit is een zeer zeldzame kwaliteit. Ik ben erg onder de indruk!"

Iris Marano, cultureel bemiddelaar bij de cultuurcel van het OCMW van UkkelStad Brussel Voedselverspilling bewustmaking workshop met degustatie tijdens de biomarkt aan het Sint-Katelijneplein, wedstrijd met 3 exemplaren van het kookboek "JUST KEEP IT", 22.05.2024

Watermael-Bosvoorde OCMW nov. 2023 (4 kookworkshops voor 8 begunstigden) - Duurzaam en gezond eten met een beperkt budget

Sint-Agatha Berchem OCMW 2023 (4 kookworkshops voor 6 begunstigden) - Diëtetiek en kooklessen

Gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe, conferentie en degustatie over de impact van voedselverspilling, 12.10.2023 (FR)

Gemeente Rixensart, kookworkshop en 3 gangen-menu "Zero food waste" voor 12 burgers, 25.03.2023 (FR)

Gemeente Rixensart, conferentie en lunch "Zero food waste" voor 30 gemeentelijke agenten, 7.02.2023 (FR)

Gemeente Rixensart, zero food waste workshop
"Verminder uw afval EN uw uitgaven met zero waste! Interactieve sessie en rollenspel", 15.12.2022 (FR)

Oostende - 1 maand tegen voedselverspilling
In oktober 2022 neemt de Stad Oostende deel aan de maand tegen voedselverspilling. In deze context organiseren we een workshop "zero waste in het gezin" voor de vzw 't Viooltje en nemen we deel aan de online sensibiliseringscampagne die georganiseerd wordt op de officiële Facebookpagina van de Stad Oostende. 09.11.2022 (NL)

Watermael-Bosvoorde OCMW (Brussel Hoofdstedelijk Gewest), workshops ter bevordering van gezonde, zero-food-waste en low-budget voeding voor gebruikers van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn, Okt. 2022 (3 workshops voor ongeveer 20 gebruikers)
Met de steun van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (COCOM), als onderdeel van een algemeen OCMW-project voor gezondheidsbevordering

Les Amis de la nature VZW (Basècles), conferentie, 14.10.2022 (FR)

Les Aînés de la Hulpe, kookworkshop, 26.08.2022 (FR)

Zero Waste gemeenten (Provincie Namen), 7 "Zero food waste" workshops voor koks en medewerkers van de gemeentelijke administraties van Jemeppe-sur-Sambre, Sambreville, Ciney, Gembloux en Gesves (Juni-Nov. 2021, FR)
Project gecoördineerd door het Economische Bureau van de Provincie Namen (BEP - Leefmilieu)

Chaumont-Gistoux OCMW, zero foodwaste workshop, 16.11.2021 (FR)

La Terre notre jardin, Ontdekkingsconferentie "Zéro gaspi", 14.10.2021 (1 workshop beperkt tot 20 deelnemers, FR)
Onderdeel van de cyclus van conferenties en bezoeken van 2021 "Burgerbijeenkomsten voor duurzame ontwikkeling" georganiseerd door de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe

Stad Tournai, "Zero voedselverspilling"-conferentie, 03.02.2021 (1 videoconferentie, FR)
In het kader van het "Défi Famille Zéro Déchet", georganiseerd door de Stad Tournai
In het lokale pers: "Objectif zéro déchet à Tournai"

Ukkel OCMW (Brussel Hoofdstedelijk Gewest), zero foodwaste kookworkshops voor begunstigden van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn, Nov. 2020 - Maart 2021 (5 workshops voor 12 begunstigden, FR)
Met de steun van de afdeling Levenslang leren van de Federatie Wallonië-Brussel

Sint-Agatha-Berchem OCMW (Brussel Hoofdstedelijk Gewest), zero foodwaste kook workshops voor begunstigden van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn, Dec. 2019 - Maart 2020 (5 workshops voor 40 begunstigden, FR)
Met de steun van de afdeling Levenslang leren van de Federatie Wallonië-Brussel

"Food Waste Mission Brussels", Sept. 2020- Feb. 2021
Dit programma, gecoördineerd door FoodWIN, heeft als doel om de voedselverspilling van de Brusselaars tegen 2021 met 30% te verminderen. Met 2 andere coaches (Eatmosphere en Resilia Solutions) begeleidt onze VZW de 15 geselecteerde ambassadeurs (FR-NL).
Met de steun van GoodFood (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Info: foodwastemission.be

Op 1 uur tijd, geven Yoneko en Gwenny ons veel tips om voedselverspilling te vermijden.
		Van het bereiden van boodschappen tot het bewaren van voedsel en receptideeën, een andere manier om over voedsel na te denken en het te beschouwen
		voor zijn echte waarde. Om het proces voort te zetten: het boek, de app en de FB-pagina.(Wethouder van Milieu - Stad Doornik

GALERIJKredieten : Éric BOMAL (HÉNALLUX 2019), Filip BUNKENS (Hack Belgium 2019), Emmanuel CROOY (Solvay S.A. 2019), Ingebeeld (Artemis 2019)

EEN INITIATIEF VAN DE VZW NURTANTIO PROJECTS
Nurtantio Projects