JUST KEEP IT !
JUST KEEP IT !
Conferenties en workshops over voedselverspilling

Nodig de #ZeroFoodWaste aanpak uit in uw bedrijf / universiteit / school / organisatie
voor een conferentie of een workshop

Onze workshops en conferenties zijn geschikt voor alle doelgroepen: bedrijven, scholen, verenigingen... Lees hun getuigenissen hieronder.

👉 Perfect voor een themadag, voor een bewustwordingsconferentie of voor een lunchdebat rond de thema's milieu, voedsel, zero waste of burgerschap.

Info et reservaties

Het was super. Gwenny legde het concept van haar kookboek uit, dat geweldig is 
		(economische en ecologische besparingen, gemakkelijk koken). 
		Ze liet het makkelijke recept zien en legde het heel goed uit. Het is heel gemakkelijk. 
		Het is iets om weer te doen in groep(en). (Sandra T., deelnemer aan de kookworkshop van Proximus)
TEAMBUILDING OP AFSTAND
5 tot 12 deelnemers
NL/FR/EN

Ateliers cuisine Zéro gaspi Volg een live kookworkshop met jouw team

Tijdens deze live videoconferentie, georganiseerd door de auteurs van de bestseller "Zéro gaspi!" ("Geen voedselverspilling", uitg. Larousse), gaan we samen een heerlijke maaltijd bereiden, de beste tips ontdekken om voedselverspilling te voorkomen... en duurzame consumptie praktijken leren.

Elke deelnemer krijgt thuis een doos met de nodige ingrediënten en een exemplaar van het prachtige kookboek "JUST KEEP IT : les recettes #Zerogaspi" (FR, €30,00).

Ook beschikbaar in face-to-face-formaat (afhankelijk van de sanitaire omstandigheden)

#ZEROFOODWASTE WORKSHOPS
10 tot 30 deelnemers
NL/FR/EN

Workshops Zéro gaspi Inleiding tot de #Zerofoodwaste-aanpak. Deelnemers vertrekken met concrete tips.

Onze workshops zijn geschikt voor alle doelgroepen: een teambuilding voor bedrijven, een ecologie week op school, een burgerschapsdag op de universiteit, enz.

Het voordeel: een rijke uitwisseling van ervaringen die mogelijk wordt gemaakt door een optimaal management van groepen (sprekers met ervaring).

CONFERENTIES
50 tot 2.000 deelnemers
NL/FR/EN

Conférences Zéro gaspi Nodig inspirerende sprekers uit voor uw evenement

Interventies voor het grote publiek en voor professionals, over voedselverspilling, maar ook op andere thema's (benaderd naar uw wensen):

Sociaal ondernemerschap, vrouwelijke ondernemers, jonge student-ondernemers
▪ Sociale inclusie en diversiteit
▪ Het recht op voedsel, toegang tot gezonde voeding
▪ Ecologie en burgerschap
Ideation, hackathon coaching
▪ Enz.

Prijs: op aanvraag
Jong publiek: ook voor jongeren vanaf 12 jaar

Info et reservaties

De workshops en conferenties bestaan uit 3 delen, geïllustreerd aan de hand van een aantal concrete voorbeelden, korte video’s en anekdoten.

1) De methode: de JUST KEEP IT attitude maakt deel uit van een globale levensstijl. In dit eerste deel van de conferentie ontdek je de sleutelelementen waardoor deze aanpak is ontstaan.

2) De reden: in welke mate wordt jouw levenskwaliteit beïnvloed door voedselverspilling? Waarom is dit een essentiële parameter waarmee je rekening moet houden?

3) De manier: tips en tricks om makkelijk een JUST KEEP IT levensstijl aan te nemen. Algemene reflectie over onze relatie inzake voedsel, afval en ons consumptiegedrag.



OVER DE SPREKERS

Gwenny en Yoneko behoren tot de  weinige specialisten op het gebied van voedselverspilling in België, 
		en ze hebben veel  praktische kennis op het niveau van huishoudens en consumenten, 
		wat bijzonder waardevol is! (Jasmien WILDEMEERSCH, PhD, mededirecteur van FoodWIN, 
		het ondersteuningsnetwerk voor organisaties die zich bezighouden met voedselverspilling)
Conférences JUST KEEP IT

ZE HEBBEN HET CONCEPT ONTDEKT

BEDRIJVEN

▪ "Zeer goede gelegenheid om onze werknemers kennis te laten maken met de reflexen om voedselverspilling te voorkomen."

BAXTER België



Proximus, 2 kookworkshops (op afstand), Augustus 2020 (EN & FR)

Solvay (Solvay groep), "Solvay Citizen Day", 5 workshops, 20.09.2019 (FR & EN)

Baxter België, 2 workshops (FR & EN), 28.11.2019

BECI (Kamer van Koophandel en Verbond van Ondernemingen te Brussel), Lunch-conferentie, 04.09.2018

EDF Luminus Brussel, Lunch-conferentie, 06.10.2018 (FR & NL)


OPENBARE INSTELLINGEN

▪ "Als milieucoördinator van de Restauratie eenheid nodigde ik Yoneko Nurtantio uit voor een lunchconferentie bij het secretariaat-generaal van de Raad van de Europese Unie. Haar interventie, gehouden in het kader van de Europese Week van de afvalvermindering, werd zeer op prijs gesteld.
De vele praktische tips die ze deelde, gaven deelnemers de wens om actie te ondernemen, zowel individueel als collectief. Ze vertrokken met hun hoofden vol ideeën!
Een waar genoegen. Ik beveel haar ten zeerste aan!"

Nathalie DEVOS

▪ Secretariaat-generaal van de Raad van de Europese Unie (SGC), Lunch-conferentie, 20.11.2018 (40 deelnemers)
"Als onderdeel van de Europese Week voor Afvalvermindering (EWAV) nodigt de Restauratie-eenheid van het secretariaat-generaal Yoneko Nurtantio uit.

FOD Binnenlandse Zaken (IBZ), Lunch & Learn "Zero waste voor beginners", 5 et 10.12.2019 (2 ateliers pour 70 agents, FR et NL)
"Zero Waste is een levensstijl die alsmaar meer in de kijker komt. En zeg nu zelf, wie wil er niet minder afval ? [...] Voor deze Lunch & Learn hebben we Zero Waste – expert Yoneko Nurtantio uitgenodigd die samen met jou bekijkt hoe je zelf al een beetje (meer) aan Zero Waste kan doen. [...] Omdat we ervan overtuigd zijn dat goede gewoonten ook op de werkvloer terechtkomen, is deze workshop een win-win voor de hele work-life balance!"

Ze is de auteur van het boek "Zéro gaspi!", en zal eenvoudige manieren presenteren om verpakkingen en voedselverspilling op de werkplek en thuis te verminderen."


Federatie Wallonië-Brussel, "Journée annuelle de la Direction Générale des Infrastructures", 22.02.2017 (2 workshops voor 50 medewerkers)

UNIVERSITEITEN & HOGE SCHOLEN

HÉNALLUX (Haute École Namur-Liège-Luxembourg), "Journée Zéro déchet", 10.10.2019

VUB Social Entrepreneurship Chair, Poster avond, 28.11.2017

VUB Francqui Chair, Interventie, 09.03.2018

SCHOLEN

▪ Ronde van 4 conferenties in basisscholen (workshops voor ouders, kinderen en leerkracht), okt.-nov. 2019, in samenwerking met VZW Ma terre mon assiette: Athénée Royal de Rixensart, École communale de Rosières, École communale Les Colibris (La Hulpe) en École libre Saint-Nicolas (Sart-Dames-Avelines),

Institut Saint-André (Elsene), "Semaine de l’environnement", mei 2017 (3 conferenties voor 300 leerlingen van 15 tot 18 jaar oud)

Athénée Jean Absil (Etterbeek), "Journée Thématique 2018 – Alimentation, nutrition et gastronomie écoresponsables", 27.03.2018
(3 conferenties voor 500 leerlingen van 12 tot 16 jaar oud)


EVENTS

▪ "Voor dat ik Yoneko en Gwenny leerde kennen, was ik niet bewust dat voedsel in zo grote hoeveelheden werd verspild."

(Béa ERCOLINI, voormalige hoofdredactrice van ELLE België)

Hack Belgium, jurylid voor de workshop "Fabulous Food Forever", 28-29-30.03.2019
Deze hackathon brengt 1.500 mensen samen rond 12 grote uitdagingen die alle aspecten van onze samenleving betreffen.

Session Lead, Inspirational session, 14.09.2019
"Session Lead is een christelijke zomeruniversiteit die een hoog niveau training aanbiedt over de grote uitdagingen van onze tijd. Het biedt een volledige intellectuele training door middel van getuigenissen van actoren die betrokken zijn bij de economische, politieke, civiele en vrijwilligerssector."

Green Iftar, Conferentie, 11.05.2019
Hoe kan men afval vermijden tijdens het breken van de vasten (iftar)? Interventie in het kader van de iftar die wordt gevierd door de VZW Green Halal, een vereniging van consumentenactoren die de betekenis van het woord "halal" willen verdiepen.

Future Generations Summit, Giant speed-dating, 10.12.2018
500 mensen namen deel aan de allereerste Future Generations Summit georganiseerd door de Stichting voor Toekomstige Generaties.
Een gigantisch speed-dating gaf de gelegenheid om 30 veranderingsactoren uit heel België te ontmoeten, o.m. de vzw Nurtantio Projects
(met de JUST KEEP IT Challenge en het boek "Zéro gaspi!")


The Shift, Generation T on stage, 04.06.2018

Artemis (vrouwelijke zakencirkel te Brussel), Afterwork "Ethical fashion forward", 30.04.2019
Koop minder, koop beter: een tweetalige afterwork om na te denken over het ethische aspect van mode,
en om verspilling te vermijden wanneer we gaan winkelen.

BEABEE (vrouwelijke zakencirkel te Brussel), 09.10.2018
'Minder afval, meer geluk?' De JUST KEEP IT Challenge-initiatiefnemers en Brussel-minister Céline Fremault leggen uit hoe je beter kunt consumeren. Dit is de opportuniteit om kennis te maken met deze fantastische vrouwen, zeer betrokken bij de bescherming van het milieu en intelligente consumptie."

VERENIGINGEN

Sint-Agatha-Berchem OCMW (Brussel Hoofdstedelijk Gewest), zero foodwaste kook workshops voor begunstigden van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn, december 2019 - maart 2020 (5 workshops voor 40 begunstigden)
Met de steun van de afdeling Levenslang leren van de Federatie Wallonië-Brussel

"Food Waste Mission Brussels", sept. 2020- feb. 2021
Dit programma, gecoördineerd door FoodWIN, heeft als doel om de voedselverspilling van de Brusselaars tegen 2021 met 30% te verminderen. Met 2 andere coaches (Eatmosphere en Resilia Solutions) begeleidt onze VZW de 15 geselecteerde ambassadeurs.
Met de steun van GoodFood (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Info: foodwastemission.be

GALERIJ



Kredieten : Éric BOMAL (HÉNALLUX 2019), Filip BUNKENS (Hack Belgium 2019), Emmanuel CROOY (Solvay S.A. 2019), Ingebeeld (Artemis 2019)

Communauté Just Keep It
EEN INITIATIEF VAN DE VZW NURTANTIO PROJECTS
Nurtantio Projects